utorok 26. novembra 2019

Nepekné tajomstvo pod Lomničákom


Do Vysokých Tatier chodí spústa ľudí. Obdivujú nádherné scenérie, zhlboka vdychujú ostrý tatranský vzduch, naháňajú adrenalín, popri tom trúsia odpadky, iní ich potom zbierajú a podaktorí zakresľujú do máp, kde ešte treba zbierať. A prichádzajú na neuveriteľné veci.

V r.2004 sa takéto mapovanie uskutočnilo v okolí Lomnického štítu. Mal som vtedy tú česť zúčastniť sa. Zdokumentovalo sa napríklad rozsiahle smetisko za Skalnatou chatou a rôznorodý odpad prakticky po celej Skalnatej doline, pričom sa zďaleka nejednalo len o nejaké konzervy od turistov. Výrazne dominoval stavebný odpad, zjavne súvisiaci s budovou lanovky na Skalnatom plese, s lanovkou na Lomnické sedlo a hlavne s budovou observatória na Lomnickom štíte.
Jedno septembrové dopoludnie vyrážame od Skalnatého plesa a stúpame smerom na Lomničák. Nie však vľavo tradičnou výstupovou trasou cez Lomnické sedlo, ale vpravo, cez Lievikový kotol a tzv. Cmiter, najvyššiu terasu Skalnatej doliny pod úpätím Vidlových veží. 


Terén postupne naberá na strmosti, skala je lámavá. Tu, ďaleko od turistických chodníkov a značiek, nachádzame prvé známky „dávnej civilizácie“ – hrdzavé plechy, tyče a rúrky, kusy lán, závažia z lanovky a aj hrdzavé kovové monštrum, ktoré malo byť starým vykurovacím kotlom na uhlie. Odkiaľ? No predsa z vrcholu Lomnického štítu.




Lanovka na Lomnický štít sa začala budovať už v r.1934. Na štíte sa okrem hornej stanice lanovky zriadila meteorologická stanica a neskôr aj astronomické observatórium. Samozrejme, všetko nepotrebné počas výstavby a neskôr aj prevádzky objektov zhrmelo do doliny, väčšinou práve do Cmitera a niečo zletelo aj do susednej Malej Studenej doliny a do Veľkej Zmrzlej doliny (cez Medené lávky). V tom čase to samozrejme nikto neriešil a dnes už o tom verejnosť nemá prakticky žiadne dostupné informácie.
Vystupujeme nad Lievikový kotol a popod Vidlový hrebeň mierime na vrchol. Neverím vlastným očiam. Nachádzame ďalší kovový šrot, kusy drôtov, plastov, lepenkovej krytiny, laná, starú elektroniku a dokonca kusy olova, zrejme z vedeckých zariadení, ledva sa dajú zodvihnúť. V miestach kde je suť nachádzame primiešanú škváru a koks ešte z čias, keď sa na vrchole kúrilo uhlím. Tony odpadového materiálu v srdci TANAPu! A pomedzi to všetko sa vinú pásy hnedého povlaku na skalách, pochádzajúceho z nedostatočne vyčistenej odpadovej vody, stekajúcej po úbočí od budovy observatória.












Na vrchol prichádzame vo večerných hodinách. Okrem niekoľkých pracovníkov tu už niet nikoho. 




Je nám dovolené prenocovať v jednej z miestností pracoviska. V noci prichádza zmena počasia. Zobúdzame sa do hmly a silného vetra. Lanovka nepremáva a my musíme čakať až do poobedia, kým nás služobná jazda lanovky pri značnom kymácaní konečne nedopraví späť na Skalnaté pleso.
K samotnému výstupu je potrebné zdôrazniť, že výstupová trasa cez Cmiter, rovnako ako aj ostatné výstupové trasy na Lomničák, je možné absolvovať iba s horským vodcom. Aj my sme ho mali. Navyše, trasa cez Cmiter predstavuje strmý a dosť rozlámaný terén pri prevýšení takmer 900 metrov, nie sú tu žiadne reťaze a neznalosť terénu môže hlavne pri nečakanom zhoršení počasia skončiť fatálne. Ako výstupová trasa sa používa len zriedka, hlavne v zime, kedy sneh pozakrýva všetok ten megabordel, ktorý by tu v TANAPe sotva niekto očakával.
Čo však s tým? Náborom dobrovoľných zberačov odpadkov s plastovými vrecami riskujeme ich zdravie a životy a nevyriešime nič. Je potrebné investovať, postaviť provizórnu lanovku, zabezpečiť vrtuľník, zabezpečiť ľudí schopných pohybovať sa v exponovanom teréne a hlavne zohnať ochotného investora. Doteraz sa na to nikto neodhodlal a v dohľadnom čase zrejme ani neodhodlá. Veď čo oko nevidí, srdce nebolí.
Alebo žeby predsa?


Foto: P.Vyskočil, S.Klaučo

Použité zdroje:
Klaučo, S.a kol.: Mapovanie znečistenia v okolí Lomnického štítu. Záverečná správa expertíznej štúdie. SKOV – Služba pre kvalitu a ochranu vôd, Bratislava, 2005
História lanovej dráhy: Tatranská Lomnica – Lomnický štít. https://lanovky.sk/?page=rep&id=48

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Podivuhodné premeny Biskupického ramena 3

Po takmer 2 rokoch som opäť zavítal do týchto končín, tentoraz s úmyslom menej písať a viac fotiť. A bolo čo fotiť! Zdá sa, že tentoraz sa t...