utorok 26. novembra 2019

Trochu inak o Pezinskej skládke


Na Slovensku hádam niet človeka, ktorý by nepočul o Pezinskej skládke a o tom, čo sa okolo nej dialo. Hovoríme o tzv. novej Pezinskej skládke, ktorá vlastne ani neexistuje. Menej sa však už vie o tzv. starej Pezinskej skládke, ktorá je už síce uzatvorená, ale práve ona vyvolala všetok ten rozruch, vďaka ktorému bola nová Pezinská skládka napokon zakázaná.


Stará Pezinská skládka bola založená vo vyťaženej tehliarskej jame v areáli vtedajších Tehelní Pezinok š.p. Spočiatku ako divoká, neskôr riadená skládka, do ktorej sa takmer 40 rokov zvážalo všetko možné zblízka i zďaleka – komunálny odpad z domácností i z nemocníc, priemyselný odpad, napríklad aj z vtedajších Chemických závodov Juraja Dimitrova. A to všetko pod dohľadom štátu... Najhoršie bolo, že sa priestor ťažobnej jamy postupne zaplnil dažďovou vodou, silne znečistenou pribúdajúcim odpadom. Na jej hladine sa postupne vytvorila vrstva plávajúceho odpadu, prerastená koreňmi rastlín, ktoré sa na nej uchytili, takže to po čase vyzeralo ako „zarastená plocha, vhodná na skládkovanie odpadu“. To je citát z akejsi správy, ktorá sa mi pred rokmi dostala do rúk. Až neskôr sa ukázalo, že v skutočnosti bolo pod plávajúcou „lúkou“ viac ako 20 m silne znečistenej vody. Táto „lúka“ tak bola aj značne nebezpečná, tým viac, že vzhľadom na nedostatočné zabezpečenie areálu skládky mal k nej prístup prakticky hocikto. Vrátane miestnych rómskych detí, ktoré podľa svedkov bez zábran skackali po plávajúcom odpade...



Serióznejšia dokumentácia skládky sa začala realizovať až v roku 1991. Bolo potrebné overiť jej aktuálne parametre, zmerať hĺbku nahromadenej vody, odobrať vzorky vody a samozrejme stanoviť mieru rizika znečistenia podzemných vôd (viď (1) a (2)). To všetko sa nedalo technicky zvládnuť z brehu a ani z nejakého plavidla, pretože vodná plocha už bola „obsadená“ plávajúcim odpadom a rastlinstvom. Použil sa teda vrtuľník a teplovzdušný balón, z ktorého bolo možné spúšťať meracie sondy a odoberať vzorky. Bol to jedinečný nápad a v daných podmienkach jediné riešenie.
V r.1996 prebehla privatizácia tehelní a skládka sa ocitla v súkromných rukách. Bolo treba riešiť problém, ktorý štát roky neriešil. A problém bol jasný. Okrem obrovského množstva odpadu bolo v jame cca. 200 tisíc kubických metrov silne znečistenej tzv. priesakovej vody, ktorej hladina s pribúdajúcim odpadom pozvoľne stúpala. V prvom rade bolo treba túto vodu odčerpať a vyčistiť, lebo ju nebolo možné len tak niekde vypustiť. Odborníci zo štátnych ústavov dávali prakticky od stola bizardné návrhy na jej čistenie s využitím extrémne nákladných a v tom čase aj v takýchto podmienkach na Slovensku neodskúšaných technologických postupov, ako reverzná osmóza či ionovýmena. V každom prípade išlo o dosť veľkú investíciu a keďže išlo o súkromný majetok, nebola nádej, žeby sa do veci finančne vložil štát.
V zásade boli dve možnosti: Sanovať skládku tak ako bola, alebo ju jednoducho „dokončiť“, t.j. zavoziť odpadom a uzatvoriť. Sanácia skládky bola technicky veľmi náročná a finančne nereálna. Druhá možnosť bola reálnejšia, nakoľko skládkovanie ďalšieho odpadu predstavovalo príjem prostriedkov pre financovanie likvidácie priesakových vôd a uzatvorenie skládky. Keď sa začiatkom r.2000 vyskytli extrémne zrážky s následnými povodňami a priesaková voda sa začala prelievať cez okraj skládky, padlo rozhodnutie dokončiť skládku. 
Na vzorkách priesakovej vody sa urobili laboratórne testy, podľa ich výsledkov sa navrhla optimálna technologia čistenia a zrealizovala sa chemická čistiareň odpadových vôd, ktorá potom pracovala až do r.2008, kedy bola skládková jama prakticky plná odpadu (podrobnejšie viď (3)).

Čistiareň odpadových vôd

Akumulácia a prevzdušnenie vyčistených vôd

Vypúšťanie vyčistených vôd do toku Mahulianka

Toto obdobie, počas ktorého sa dokončovala táto tzv. stará pezinská skládka, nebolo jednoduché ani pre samotných Pezinčanov. Zo skládky sa šíril zápach, jednak zo samotného odpadu a jednak z priesakovej vody. Z času na čas nejaký miestny dobrák založil na skládke požiar a smradu bolo ešte viac. Počas veterných dní lietali vo vzduchu igelitové sáčky, takže na záveternej strane skládky bolo nutné naťahať záchytné siete.
Robil som v tom čase odborný dohľad nad prevádzkou chemickej čistiarne odpadových vôd a predtým som sa podieľal na spomínaných laboratórnych testoch. Niekoľkokrát som sprevádzal kontrolné návštevy z úradov a z inšpekcie, ktoré chodili do areálu tehelní a do priestorov samotnej ČOV a kontrolovali, čo sa dalo. Niežeby neboli problémy, ale všetko podstatné sme napokon ustáli v medziach zákona.
Dnes je skládka už uzatvorená a zavezená zeminou, aj keď jej finálna rekultivácia sa ešte nedokončila. Avšak nebyť rozhodnutia o dokončení skládky, tak by tu bola možno ešte aj dnes „plávajúca lúka“ ako zázrak hydroponie na Slovensku. Zavezená skládka odpadu je síce aj naďalej „starou ekologickou záťažou“, ale v každom prípade je táto ekologická záťaž neporovnateľná s tou, ktorá tu bola pred rokom 2000. A hlavne – už nie je nikomu nebezpečná.
Nová Pezinská skládka je už samostatná kapitola. Dovolím si len poznamenať, že keby investor plánoval tu v novej ťažobnej jame uskladňovať nie komunálny, ale len inertný stavebný odpad, zrejme by sa to zaobišlo bez všetkých tých protestov a petícii a skládka by sa napokon povolila a nikomu by neprekážala. Možno by dnes vďaka tomu neexistovala napríklad ani obrovská čierna skládka stavebného odpadu na odlesnenom kopci nad Cajlou v chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, na mieste, kde sa donedávna ťažil antimón. Táto skládka, nazývaná tiež „Pezinské Kilimandžáro“, je popísaná v príspevku (4) z februára 2019, ktorý som náhodne našiel na internete. Tomuto príspevku by som vytkol len naivné očakávanie autora, že riešenie všetkých Pezinských skládok malo byť úlohou pani Čaputovej. Nepochybujem o tom, že v Pezinku je dosť ambicióznych a šikovných ľudí, ktorí sa napokon dokážu s nechcenými legálnymi i čiernymi skládkami odpadu náležite vysporiadať. Úprimne im držím palce.


Foto: P.Vyskočil, S.Klaučo


Použité zdroje:
(1) Klaučo S. a kol.: Vplyv skládky TKO Pezinok na podzemné vody v okolí a návrh ich ochrany. SKOV, Bratislava, 1991
(2) Klaučo S. a kol.:  Expertíza pre zabezpečenie vybraných podmienok prevádzky skládky odpadov v Pezinku, SKOV, Bratislava 1996
(3) Klaučo S., Vyskočil P.: Problém priesakových vôd na skládkach odpadov. Časopis Odpady, ročník 2., číslo 3, rok 2002


1 komentár:

Podivuhodné premeny Biskupického ramena 3

Po takmer 2 rokoch som opäť zavítal do týchto končín, tentoraz s úmyslom menej písať a viac fotiť. A bolo čo fotiť! Zdá sa, že tentoraz sa t...