utorok 26. novembra 2019

Trofej?



Obrázky pod týmto textom snáď nepotrebujú komentár. Ale predsa aspoň niečo, lebo otázok je viac než dosť.


Je február 2018. V Malých Karpatoch panuje zima ako z rozprávky. Stúpame so synom od Medených Hámrov po modrej značke smerom na Biely Kríž. Úvodná časť cesty je lesná asfaltka, ktorá sa tiahne dolinou popri potoku. 
A práve tu, takmer uprostred asfaltky, nachádzame mŕtveho srnca s odrezanou hlavou.


Spamätávame sa z otrasného zážitku a odťahujeme od zvieraťa psov. Nález sme zdokumentovali a ohlásili starostovi Borinky. Na druhý deň tam srnec stále ležal, iba krvavé stopy milosrdne pozakrýval čerstvý poprašok snehu. 


Čo sa dialo potom už netuším, mŕtve zviera zrejme odpratali poľovníci. Sotva sa už niekto dozvie, čo za obludu má toto na svedomí. Pytliak by si zrejme odniesol celé zviera, ale možno si „zo skromnosti“ odniesol len hlavu... Ťažko predpokladať, žeby zviera uhynulo práve tu, na pomerne frekventovanom mieste, a niekto ho jednoducho našiel, vylovil z vrecka nôž a zobral si pamiatku. A ak by srnca strhla napríklad svorka túlavých psov, načo by im bola práve hlava? Niekomu zjavne išlo o rožky ako trofej, ktoré má teraz ako veľký hrdina doma na stene, alebo ich jednoducho niekomu strelil. Ani jedno ani druhé nemá úroveň.
Je mi ľúto srnca, ale aj toho, ktorý mu vzal život a hlavu. Naozaj neviem, čo by som mu zaželal...


Foto: P.Vyskočil

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Podivuhodné premeny Biskupického ramena 3

Po takmer 2 rokoch som opäť zavítal do týchto končín, tentoraz s úmyslom menej písať a viac fotiť. A bolo čo fotiť! Zdá sa, že tentoraz sa t...